Thursday, December 2, 2010

Sering lupa???

Sering lupa? Jika terlalu kerap berlaku, memang menimbulkan masalah.. dan menganggu kehidupan seharian... Insyalllah tip yang aku nak kongsi nie dapat membantu..

Amalkan tidur yang cukup
 satu pertiga hidup kita dihabiskan dengan tidur..Namun, ada orang yang suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup... Badan kita perlukan rehat..Keletihan hanya akan menggangu maklumat / data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Tidur yang cukup pada malam hari dapat mambantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal tekanan 
Tekanan hanya akan membuatkan jiwa tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan terganggu malah menyebabkan kita kurang peka dengan persekitaran kita. Tekanan menyebabkan kita tidak dapat berfikir dengan jelas dan menyebabkan daya ingatan kita merosot.Antara cara untuk mengawal tekanan adalah seperti bermeditasi,membaca Al-Quran,yoga,sauna dan aroma terapi. 

Berhati-hati ambil vitamin atau makanan tambahan. 
Sesetengah produk yang dijual di farmasi tidak sesuai dengan kita.Ada yang kononnya dapat meningkatkan daya ingatan tapi.. boleh mendatangkan kesan sampingan. Oleh itu, adalah lebih baik kita mendapatkan vitamin yang diperlukan melalui pemakanan seimbang atau rujuk dulu kepada doktor yang bertauliah sebelum membeli sebarang makanan tambahan. 

Bersenam
Bersenam dapat mengerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak.Oleh itu daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik.

Elakkan kemurungan
Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup kita tidak ceria.Kita akan sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan kecewa. Ini akan mempengaruhi daya ingatan dari menginggati sesuatu dengan baik. Ubatilah kemurungan sebelum ia menjadi lebih serius.

Belajar Sesuatu yang baru 
Cubalah aktifkan pemikiran dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya kursus kemahiran pendek, menghadiri ceramah motivasi dan sebagainya..

Permainan
Bermain sesuatu permainan seperti catur, 'scrabble' (Sahiba) dan Monopoli dapat merangsang minda.jadi pilihlah permainan yang mencabar minda kita okay...

Banyak Membaca 
Jadikan amalan membaca sebagai aktiviti harian. Ia dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajamkan ingatan.Cuba ingat sedikit-sedikit fakta didalam buku yang dibaca...

Fokus
daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya kita fokus terhadap sesuatu.Kita dapat mempelajari dengan menumpukan fikiran kita pada sesuatu pekara dan mencatatkan apa yang kita fikirkan. 

Bermain dengan angka 
Asah minda dengan bermain dengan angka. Contohnya menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatakan daya ingatan

Membaca Al-Quran
Amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Al-Quran dapat menerangkan jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan

1 comment: