Thursday, November 18, 2010

Kek Coklat Lembab (moist)

Bahan-bahannya...
125gm mentega
180gm gula kastor
90gm gula perang 
220gm tepung gandum 
30gm serbuk koko
1/4 sudu besar soda bikarbonat
2 biji telur
90gm coklat masakan (cairkan bersama air panas)
125gm air panas
 1/2 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila 

Cara menyediakanya...
  • Gaulkan tepung bersama koko dan soda bikarbonat dan ayak.
  • Sementara tu, pukul mentega bersama gula hingga kembang
  • Masukkan telur satu per satu dan pukul
  • Masukkan tepung dan selang seli bersama bancuhan coklat dan susu. Masukkan esen vanila dan gaul hingga sebati.
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45 minit pada suhu 175 darjah celcius.
Bahan toping..
300gm coklat masakan
3 sudu besar mentega 
1/2 cwn susu cair
3 sudu besar tepung jagung dicampur dua sudu besar air.

Cara-caranya..
  • Cairkan coklat masakan dengan susu.Masukkan tepung jagung dan kacau hingga sebati. Kemudian masukkan mentega dan kacau hingga pekat

No comments:

Post a Comment